vrijdag, juli 16, 2010

Jeugdexamens

Sterre van zeven (rechts) wordt door Veerle van negen-
en-een-half door een partneroefening geloodst

Gisteren was de Grote Dag: de jeugdgroep in Best van de school van Petersite had examens!
De leeftijden liepen erg uiteen; Sterre bijvoorbeeld is de jongste met haar zeven levensjaren, terwijl Susanne alweer veertien is. Dus dan stel ik me maar voor dat ik samen in één groep zou oefenen met iemand van 98; dan zijn de verhoudingen weer duidelijk voor mij.

Er waren acht deelnemers, mooi verdeeld over twee niveau's: Sterre, Esmée, Kevin en Martine deden examen voor de Eerste Stap (gele sjerp) en het Tweede Stap-examen werd afgelegd door Elianne, Veerle, Colin en Susanne (oranje sjerp).

De Eerste Stap bestaat uit ye ma fen zong, lou xi ao bu en yü nü chuan suo inclusief de bijbehorende partneroefeningen; nu was het weten van de namen uiteraard net een stap te ver, maar uiteindelijk gaat het om wat je kúnt, niet om wat je wéét.

En de Tweede Stap draait volledig rond gao tan ma, ook weer inclusief bijbehorende partneroefening.

Het is altijd heel erg leuk om kinderen te examineren, juist omdat ze nog zo goed en rechtstreeks kopiëren; je weet zodoende dat er goed geoefend is als je door de bewegingen en eigen inbreng van de examendeelnemer heen de typische bewegingsdingetjes van de leraar herkent.
Nou, en dat zat wel snor!

Al met al heb ik naar een mooi examen mogen kijken; iedereen van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat en bedankt voor de getoonde inzet!